Konkurs z Mennonitami

Wielkopolski GZIK – zwycięzca w konkursie „Danie w stylu mennonitów”

  • 2 kwietnia 2015
  • Brak komentarzy

Taaadam, taadaam!
MAMY ZWYCIĘZCĘ NASZEGO PIERWSZEGO KONKURSU – „DANIE W STYLU MENNONITÓW”

Jest nim Małgorzata Mielcarek Żuczek i jej przepis na wielkopolski GZIK!

„Dzień dobry!
Trudno było wybrać jedno danie pasujące do tego konkursu. Postawiłam więc na coś zgodnego z tematem zadania, sezonowego, prostego i lokalnego.

Gzik to prosta, postna, choć niekoniecznie sezonowa potrawa z Wielkopolski, gdzie mieszkam. Zakorzeniła się na terenach Wielkopolski w połowie XIX w., kiedy popularność zdobywały ziemniaki. Gzik jest łatwy do przyrządzenia, tani i pyszny mimo swej prostoty. Kiedyś był uważany za sztandarowe danie postne. Teraz jest to przysmak nawet na lokalnych imprezach plenerowych! Nie ma pikniku szkolnego, gminnego, dożynek itp. bez mielonego białego sera z dodatkami. Gzik robi się z twarogu, śmietany, przypraw (pieprz, sól). Teraz, w wersji lux, dodajemy też szczypior, świeże ogórki, rzodkiewki – wszystko drobno pokrojone. Ja dodaję jeszcze posiekane, młode pokrzywy i pąki lipowe”.

Potrzebne będą:
biały ser półtłusty lub tłusty – ok. 250 g
kwaśna śmietana 18% – ok. 150 ml
1/3 pęczka szczypiorku
kilka rzodkiewek
mały, świeży ogórek
łyżkę pączków lipowych
3 łyżki posiekanych liści młodych pokrzyw
ok. 0,5 kg ziemniaków
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ser rozgniatamy widelcem lub mielimy. Dodajemy posiekany szczypiorek, drobno krojone: rzodkiewkę i ogórek, posiekane pokrzywy oraz pąki lipowe. Wszystko zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku, mieszamy. Ziemniaki myjemy, następnie nieobrane gotujemy w nieosolonej wodzie. Ugotowane, jeszcze cieple, kroimy na pół, kładziemy na talerz i lekko solimy. Gzik podajemy z gorącymi ziemniakami.

Gzik. M.Zuczek
Fot: Małgorzata Mielcarek Żuczek

Zwyciężczyni konkursu jest autorką bloga kulinarnego: wgarzemieszane.blogspot.com.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *