Tarta cytrynowa z truskawkami

  • 30 czerwca 2015
  • 2 komentarze

Czy zrobiliście sobie domowy lemon curd, czyli angielski krem cytrynowy?…
Jeśli macie słoik kremu w lodówce, genialna, maślana tarta z lemon curd i truskawkami powstanie błyskawicznie. Ale jeżeli jeszcze (albo już) go nie macie, skorzystajcie z przepisu na krem poniżej.

Składniki

Na kruchy spód:

100 g masła

100 g cukru

200 g mąki

1 jajko

sól

LemonCurd_007

Na krem cytrynowy:

200 g cukru

6 żółtek

75 g masła

sok i skórka otarta z 2 cytryn

Garść świeżych truskawek + liście melisy lub bazylii do dekoracji, cukier puder

Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy je na stolnicy, wykładamy płatem ciasta formę do tarty o śr. 28 cm i nakłuwamy ją widelcem w kilku miejscach.
Pieczemy przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

Robimy krem: składniki na krem cytrynowy podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przestudzony, wylewamy na ostudzony spód upieczonej tarty.

Układamy na wierzchu plasterki truskawek i listki bazylii lub miety, przed podaniem na stół oprószamy tartę delikatnie cukrem pudrem.
To świetny, szybki deser na powitanie lata – i idealny „tort” urodzinowy lub imieninowy na kinderbal: dzieciom zawsze się podoba i nigdy się nie przejada, jego kwaskowaty smak się nie nudzi.

[Przepis z magazynu KUCHNIA nr 06/2015 – z drobnymi modyfikacjami LENIWEJ GOSPODYNI]

TartaCytr_001TartaCytr_006TartaCytr_008

Tak szybko znika, zdecydowanie zbyt szybko…. to kiedy robimy następną?!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *