Lemon curd, czyli krem cytrynowy

  • 30 czerwca 2015
  • Brak komentarzy

To jeden z najpyszniejszych kremów jakie znam. Najpierw znałam go jako gotowy cud ze słoika – bo lemon curd można kupić w delikatesach Marks&Spencer. Jest cudownie maślany w konsystencji, pięknie żółty i zdecydowanie kwaskowaty w smaku  trzeba się pilnować, bo bardzo łatwo wyjeść pół słoika po prostu łyżką! Z tym domowym jest dokładnie tak samo.

Lemon curd na 2 sposoby

…czyli będzie to angielski krem cytrynowy w wersji odchodzonej – i klasycznej.

1. Lemon curd dla odchudzajacych się – bez masła

Składniki:

sok z trzech niewoskowanych, ekologicznych cytryn i skórka z nich otarta

2 żółtka

2 jajka

200 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)

1 łyżka dobrej oliwy

Cytryny myjemy dokładnie, parzymy, a potem na najdrobniejszych oczkach ścieramy z nich skórkę. Wyciskamy sok. Sok cytrynowy i skórkę, żółtka, jajka, cukier i makę ziemniaczaną mieszamy w garnuszku i gotujemy (najlepiej w kąpieli wodnej lub na parze, wtedy na pewno nic się nam nie przypali), przez cały czas mieszając.

Dodajemy oliwę i znów gotujemy, mieszając, na małym ogniu 2 min.
Jeśli masa będzie grudkowata, miksujemy ją w blenderze.
Studzimy, przekładamy do słoiczków.

Przechowujemy w lodówce do ok. 7 dni.

Lemon curd – to gładki, intensywnie cytrynowy w smaku krem, znakomity do kruchych ciastek, babeczek, jako nadzienie do tart oraz do wyjadania bezpośrednio łyżeczką – niestety! Znika bardzo szybko.

Nie znam nikogo, kto by go nie lubił.

Przepis z bloga Mojewypieki.com (2009 r.)

LemonCurd_007

2. Lemon curd klasyczny – maślany

Składniki:

sok z dwóch niewoskowanych, ekologicznych cytryn i skórka z nich otarta

2 żółtka

2 jajka

160 g cukru (drobnego do wypieków)

1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)

80 g najlepszego masła

Cytryny dokładnie myjemy, parzymy, a potem na najdrobniejszych oczkach ścieramy z nich skórkę.
Wyciskamy sok. W garnuszku roztrzepujemy rózgą albo ręcznym mikserem jajka, żółtka i cukier na gładką masę. Podgrzewamy zawartość garnuszka na małym ogniu, przez cały czas mieszając (jeśli nie chcemy kremu przypalić, najlepiej podgrzewać go w kąpieli wodnej lub na parze). Dodajemy masło i sok z cytryny wraz z utartą skórką, przez cały czas mieszając, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli pojawią się grudki, rozdrabniamy krem w blenderze. Gotową masę przekładamy do wyparzonych słoików i zamykamy.
W lodówce można krem przechowywać do 14 dni.

Klasyczny, maślany lemon curd jest delikatny i aksamitny, rozpływa się w ustach.
Jest też bardzo kaloryczny… ale zdecydowanie wart grzechu

Przepis z bloga Mojewypieki.com (2013 r.)

LemonCurd_002

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *