KONKURS! KONKURS! KONKURS!

  • 4 marca 2015
  • Brak komentarzy

LENIWA GOSPODYNI ma dziś dla Was niespodziankę: pierwszy na stronie REDAKCJI konkurs kulinarny. Nagrodą jest książka Wojciecha Marchlewskiego „Mennonici. Życie codzienne od kuchni” ilustrowana oryginalnymi drzeworytami autora, z jego autografem dla zwycięzcy!

Co trzeba zrobić, aby wygrać?

Przygotować jedno danie, pasujące do kuchni mennonitów: proste, pożywne, z lokalnych, sezonowych produktów. Przysłać nam jego zdjęcie i przepis, wraz ze zgodą na publikację na stronie REDAKCJI I na jej fanpage’u na Facebooku. Zwycięską pracę wybierze sam Autor.

Bawimy się w mennonickie gotowanie przez cały marzec!
I do końca marca czekamy na Wasze zdjęcia i przepisy.

2.04.2015 r. ogłosimy na stronie oraz na FB, kto wygrał książkę. Żeby nikt nie myślał, że to Prima Aprilis…

 

Teksty i zdjęcia wysyłajcie na adres: aldona@redakcja-online.pl

Koniecznie napiszcie w tytule maila „KONKURS – mennonici”

Zapraszamy do zabawy w gotowanie :)

Wojciech Marchlewski przed chatą mennonicką na Żuławach. Fot. Jerzy Socała
Wojciech Marchlewski przed chatą mennonicką na Żuławach. Fot. Jerzy Socała

Inspiracje

Poniżej kilka przepisów wybranych z książki przez Wojciecha – można spróbować je zrealizować lub potraktować tylko jako inspirację.

1. Chleb komunijny (Pensylwania)
Weź makutrę, wlej do niej 2 szklanki ciepłej wody, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami miodu, łyżką melasy, łyżką soli i 5 szklankami mąki pszennej. Wyrabiaj dokładnie od 5 do 7 minut, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów naczynia. Podziel ciasto na 7 części. Każdą rozwałkuj na placek grubości 5-7 mm. Placki połóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia i nakłuj je widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. C i piecz 12-15 min. Wyjmij z pieca i ostudź. Chlebem można się łamać od razu.

2. Zwieback
Rozbełtaj w ciepłej wodzie ok. 30 g drożdży z łyżeczką cukru. Dodaj 4 szklanki mąki i wymieszaj dobrze. Wlej 2 szklanki lekko podgrzanego mleka zmieszanego z rozpuszczoną kostką masła i 2 łyżeczkami cukru. dodaj 2 łyżeczki soli. Wymieszaj. Dodaj 2 szklanki mąki i ugniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrobione, włóż je do misy i odczekaj, aż dwukrotnie powiększy objętość. Uformuj z ciasta kule wielkości kurzego jajka i połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie uformuj mniejsze kulki wielkości jajka perliczki, połóż je na wierzchu dużych kul i dociśnij. Poczekaj, aż znów podwoją objętość. Włóż do piekarnika i piecz ok. 20 min w temp. 200 st. C. Odstaw do wystygnięcia.

3. Zupa z gruszek
Ugotuj w litrze mleka szklankę domowego makaronu. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Wybierz trzy dorodne i soczyste gruszki, obierz je i pokrój w kostkę. ugotuj w litrze wody i kiedy będą miękkie, dodaj 4 łyżki cukru. Dodaj do mleka z makaronem i podaj na stół.

4. Zupa z pasternaku
Weź ok. kilograma żeberek i gotuj je w 2 litrach osolonej wody, aż będą miękkie. Dolej tyle wody, by zakryła żeberka. Włóż do garnka 3 dorodne pasternaki, pokrojone w plastry. Dodaj 5 kartofli pokrojonych w kostkę. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Wyjmij żeberka z garnka, a warzywa utłucz na jednolitą masę. Dodaj 3 łyżeczki masła i ponownie wymieszaj. Przed podaniem na stół, dolej około 1/2 szklanki śmietany.

5. Zupa żniwiarza
Weź po 1/4 kg jasnego i ciemnego pieczywa, zalej litrem wody, doprowadź do wrzenia i gotuj. W tym czasie usmaż na patelni ½ kg pokrojonego w kostkę boczku. Skwarki wrzuć do zupy, na pozostałym tłuszczu zrumień mąkę. Rozprowadź ją wodą i wlej do zupy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj zupę ze świeżym chlebem.

6. Garnek mięsa
Weź około 1/2 kilograma mięsa wieprzowego, zalej wodą z dodatkiem soli i gotuj. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj 3 dorodne marchwie pokrojone w kostkę i gotuj jeszcze godzinę. Następnie dodaj 3 kartofle pokrojone w kostkę i cebulę pokrojoną na plasterki. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. Wyjmij mięso i połóż je na talerzu. Utłucz warzywa i obłóż nimi mięso. Podawaj ze skwarkami.

7. Klopsy
Weź pół kilograma mielonego mięsa wołowego i tyle samo mielonego mięsa wieprzowego. Posiekaj bardzo drobno 3 średniej wielkości cebule i 3 ząbki czosnku. Dodaj do mięsa, porządnie wymieszaj. Dodaj jajko i 1/2 szklanki bułki tartej, sól, pieprz. Powtórnie dobrze wymieszaj. Uformuj z masy kulki wielkości jajka przepiórczego. Na patelni rozpuść smalec i włóż kulki z mięsa. Kiedy zrumienią się z jednej strony, przewróć je łyżką na drugą. Podsmażone klopsy odłóż na talerz. Weź duży garnek, podsmaż w nim na maśle sporą, pokrojoną na talarki cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj szklankę wody, łyżkę octu, sól, 6 ziaren ziela angielskiego i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Włóż klopsy i gotuj je ok. 20 min. Wyjmij, przełóż do miski. Zaprawę zagęść 4 łyżkami mąki, ponownie zagotuj i dodaj śmietany po uważaniu, uzyskasz w ten sposób sos. Wyjmij z szafy głębokie talerze, nałóż wcześniej ugotowane kartofle, dodaj klopsy i polej sosem.

8. Wołowina siekana
Weź 1/5 kg dobrej wołowiny i pokrój ją w drobną kostkę. Weź kilogram jabłek pokrojonych w plasterki, 1/2 kilograma cukru, 2 łyżki melasy, po 1/4 kilograma obranych i pokrojonych w kostkę cytryn, rodzynek oraz czarnych porzeczek, szklankę łoju, szklankę wody, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 4-5 goździków, 1/2 łyżeczki cynamonu i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotuj wszystko przez 2 godziny. podawaj na gorąco. To, co zostanie, umieść w słojach i zapasterysuj.

9. Przegryzka
Weź 3 szklanki resztek z pieczystego i posiekaj razem z jedną cebulą. Dodaj szklankę utłuczonych kartofli, 1,5 szklanki mleka, szczyptę soli i wszystko dobrze wymieszaj. Włóż masę do brytfanny i posyp bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 170 stopni C. ok. 40 minut. Przełóż do dużej misy, gościom rozdaj mniejsze miski i łyżki. Podawaj gorącą przegryzkę ze świeżym mlekiem.

Żeberka w buraczkach – danie kuchni mennonickiej wykonane przez autora książki. Fot. Wojciech Marchlewski
Żeberka w buraczkach – danie kuchni mennonickiej wykonane przez autora książki. Fot. Wojciech Marchlewski

Wojciech Marchlewski, „Mennonici. Życie od kuchni”

Informacja o książce od wydawcy:
Mennonici, zwani inaczej Olędrami, przybyli do Rzeczypospolitej w końcu XVI w. i osiedli w Dolinie Dolnej Wisły. Sprowadzono ich z Niderlandów, bo jak nikt inny potrafili kolonizować tereny zalewowe, uprawiać ziemię i hodować zwierzęta w trudnych warunkach. Od miejscowych zdecydowanie odróżniali się sposobem życia. Ich ubiór, pieśni, kształt i wystrój domów były wyjątkowe nawet w ówczesnej wielokulturowej Rzeczypospolitej. Nie inaczej rzecz się miała z ich kuchnią: prostą, chłopską, bazującą na lokalnych produktach i posiadającą znamiona wielu kultur – w tym polskiej. Liczne przepisy na potrawy typowe dla kuchni mennonitów zebrane w książce w ciekawy sposób przedstawiają źródła i migracje tradycji kulinarnej zakorzenionej w XVI w. na podmokłych terenach Rzeczypospolitej.

A jeśli ktoś chciałby sam kupić książkę… dostępna jest TU.

Zapraszam! Ugotujcie coś pysznego w stylu mennonitów, zróbcie piekne zdjęcie i podzielcie się nim z nami :)
LENIWA GOSPODYNI

Książkę kucharską „Mennonici. Życie codzienne od kuchni” otrzyma zwycięzca naszego kulinarnego konkursu. Fot. Aldona Wiśniewska
Książkę kucharską „Mennonici. Życie codzienne od kuchni” otrzyma zwycięzca naszego kulinarnego konkursu. Fot. Aldona Wiśniewska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *