Ciastka cynamonowe

  • 8 września 2013
  • 2 komentarze

BŁYSKAWICZNE CIASTKA CYNAMONOWE inspirowane skandynawskimi zawijanymi ciasteczkami świątecznymi LENIWA robi po swojemu, czyli – w try miga! Najpierw trzeba namoczyć (dzień wcześniej) garść rodzynek w alkoholu: krupniku, miodzie pitnym lub słodkim winie. Alkohol będzie niemal niewyczuwalny, kto woli, niech namoczy rodzynki w mocnej, słodkiej herbacie z cytryną. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, jak napisano na opakowaniu gotowego ciasta francuskiego. Rozwijamy ciasto na kawałku papieru do pieczenia (jest w opakowaniu). Smarujemy odrobiną płynnego miodu, posypujemy cynamonem, posypujemy grubą warstwą rodzynek namoczonych wcześniej. Zwijamy płat ciasta w luźny rulon. A teraz kroimy rulon w poprzek i rozkładamy krążki na blasze. Z jednego opakowania powinien wam wyjść „piekarski tuzin”, czyli 13 okrągłych ciastek. Rozgniatamy krążki dłonią, wciskając rodzynki w ciasto, posypujemy cynamonem i lekko go wgniatamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem (lub samym białkiem). Pieczemy ok 12 minut, zależnie od piekarnika. Wyjmujemy, gdy są zarumienione. Kiedy lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem.

130908_ciastka002

BŁYSKAWICZNE CIASTKA CYNAMONOWE są słodkie, ale bez przesady, są też bardzo aromatyczne, lekkie i mają tylko jedną wadę – błyskawicznie znikają! Ale za to niezwykle łatwo je powtórzyć.

Leniwa Gospodyni

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *