Babeczki z otrąb owsianych – słodkie

  • 6 maja 2015
  • 6 komentarzy

To jest przepis, do którego wracam od lat. W kolejnych redakcjach, zwłaszcza tych kobiecych, zawsze był hitem – ulubiony przepis wszystkich moich odchudzających się wiecznie koleżanek. Wszystkie wiele tym babeczkom zawdzięczamy! Ja dostałam go od sąsiadki, autorem przepisu jest lekarz-dietetyk, Krzysztof Mróz.
Kiedyś ten przepis był na każdym opakowniu otrąb.
Babeczki są naprawdę smaczne, ale największą ich zaletą jest to, że każda ma zaledwie… ok 33 kcal.
Wspomagają trawienie, są „miotełkami” dla przewodu pokarmowego, bo robi się je nie z mąki, a z otrąb owsianych. Idealnie nadają się na śniadanie, na drugie śniadanie, dla dziecka do rączki jako zdrowa przekąska, do popołudniowej kawy. I wyjatkowo łatwo i szybko „robią się same”.

Babeczki.Otreby_002

Składniki

2 fliżanki otrąb owsianych
1,5 filiżanki mleka 0%
łyżka miodu
łyżka dobrej oliwy
filiżanka opłukanych rodzynek
2 białka
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki grubej soli

Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce. Powstanie rzedkie, grudkowate ciasto, dość lejące się – i takie właśnie ma być. Napełniamy nim do 2/3 głębokości foremki do muffinek (blachę z dołkami albo pojedyncze foremki silikonowe). Pieczemy w temp. 180 stopni C. Ok. 18 min, zależnie od piekarnika – babeczki powinny wyrosnąć (później opadną) i lekko się zrumienić. Podajemy je i zjadamy na ciepło albo studzimy i przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce lub słoju, w chłodzie. Przed podaniem podgrzewamy lekko w mikrofalówce lub piekarniku (babeczki z otrąb następnego dnia twardnieją).

Sprzyjają odchudzaniu, ponieważ ich słodycz pochodzi w znacznej mierze z cynamonu, one nas „oszukują”, że są słodsze. Jeśli macie ochotę – zawsze możecie „pójść wariantem” i zwiąkszyć ich kaloryczność: dodajcie wtedy do otrąb inne suszone owoce, posiekane grubo orzechy, pokryjcie wierzch babeczek lukrem albo polewą czekoladową. Bardzo podobne, tylko cięższe i wilgotniejsze, wychodzą z tego przepisu babeczki z płatków owsianych. Jeśli wybierzecie płatki – po wymieszaniu składników odstawcie miskę na kwadrans, żeby płatki stały się bardziej wilgotne.
Z podanych składników powinno wyjść 12-18 babeczek.

Babeczki.Otreby_003

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *